Tesviye Şapı Nedir?
Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de zaman ve pratiklik oldukça ihtiyaç duyulan ve istenen bir durumdur. Bu yüzden sektördeki yapı malzemeleri, zaman ve pratiklik kazandırmak için durmadan geliştirilmeye ve dönüştürülmeye devam edilmektedir. Bu amaçla sektöre kazandırılan malzemelerden biri de tesviye şapıdır.
Tesviye şapı; pratik, ekonomik, dayanıklı ve kullanışlıdır. Bu yüzden inşaat sektöründe zemin kaplama konusunda sıklıkla kullanılan bir kapı malzemesidir.
Tesviye Şapı Ne İşe Yarar?
Tesviye şapının kullanılmasının sebebi bazı zemin kaplamaların zemine düzgün ve gerektiği gibi yerleştirilmesi için düzün bir zemine ihtiyaç duymasıdır. Bu zeminlere örnek olarak PVC, kauçuk, halı ve parke zemin kaplamalarıdır.
Tesviye şapı, zemin kaplama amacıyla kullanılan bir yapı malzemesidir. Tesviye şapı, zeminden var olan bozukluların giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Akıllı şap veya cıvalı şap adıyla da bilinen tesviye şap kendinden yayılma özelliği göstermektedir.
Tesviye şapı uygulandığı zeminde kendinden yayılma özelliği göstererek pratiklik ve işin düzgün olması konusunda güven vermektedir. Tesviye şapı, pratik olmasının yanında ayrıca ekonomik olarak da fayda sağlamaktadır. Tesviye şapı, sıkıştırılması gerektiğinde veya yerleştirme sırasında uygulanan kuvvete karşı dayanıklıdır.
Tesviye şapının genel olarak yapı malzemesi olarak sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir ve açıklanabilir:
- Tesviye şapı sadece dayanıklı olmakla kalmaz ayrıca zemin kaplamada son malzeme olarak kullanıldığı için diğer malzemelerin de uzun süre dayanmasını sağlayarak uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
- Zemin kaplama için kullanılan malzemelerin çoğundan daha iyi bir kalite sunmaktadır. Böylece zeminin daha az tozumasına yardımcı olmaktadır.
- Pratik olan tesviye şapı zaman açısından da oldukça avantaja sahiptir. Hızlı kuruyan tesviye şapı diğer işlemler daha fazla zaman kazandırır.
- Tesviye şapı dayanıklı ile de avantaj sağlamaktadır. Özellikle uygulamada ve diğer malzemelerin uygulandığında dışarıdan gelen kuvvetlere karşı bozulmadan kalabilmektedir. Sıkıştırma ve basınçta dayanaklığını kanıtlamıştır.
- Tesviye şapı, zemine uygulandığında diğer pek çok farklı yapı malzemesinin yapılmasını mümkün kıldığından istenen farklı tarz ve tasarımda yapı seçeceklerinin yapılabilmesini sağlamaktadır.
- Kullanım kolaylığı ve pratikliği ile avantaj sağlayan tesviye şapı iş gücünü ve enerjisine olan ihtiyacı oldukça azaltmaktadır. Ayrıca tesviye şapı kendiliğinden yayılma özelliği olduğu için de pratikli ve geniş alanlarda süre ve iş gücü kazancı sağlamaktadır.
Tesviye Şapı Nasıl Kullanılır ve Uygulanır?
Her malzemenin olduğu gibi tesviye şapının da uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Tesviye şapı kullanımı, uygulaması ve alımı olarak oldukça pratiklik kazandırmaktadır.
Tesviye şapı, diğer zemin kaplama malzemelerinden daha az su kullanılarak kullanıma hazır hale getirilmesi mümkündür. Bu konuda da avantaj sağlayan tesviye şapı kendinden yayılma özelliği olduğu için ekstra bir güç ve özene ihtiyaç duymadan mala veya tarak ile kolaylıkla zemine uygulanmaktadır.
Tesviye şapı, uygulandığı zeminde sorun yaşanılmadan ve kolaylıkla teraziye gelmektedir. Tesviye şapı, kolay uygulamasının yanında ayrıca pek çok zemin kaplama malzemesine göre daha hızlı kurumaktadır. Ortalama olarak tesviye şapı 3 ile 4 saat arası yürünmeye uygun olan kuruluk seviyesine ulaşmış olur.
Tesviye şapının uygulanması sırasında ilk önce orta kısma belli bir miktarda ,yaklaşık 20 cm kalınlığında , malzeme dökülmektedir. Bu malzeme yavaş yavaş zeminin tamamına uygulanmaya başlanır. Kendinden yayılma özelliğinden dolayı kısa süren bu uygulama süresinden sonra işlem tamamdır.
Tesviye şapı uygulamadan kısa süre sonra kurumaktadır. Fakat yeni bir yapı malzemesi zemine uygulamadan önce 3 gün kadar beklenmesi gerekmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN