0 216 398 71 94
trtrtrtr
trtrtrtr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Kotlu Şap Nedir? Nasıl Atılır?

19 Şubat 2023
3.341 kez görüntülendi
Kotlu Şap Nedir? Nasıl Atılır?

Kot Nedir?

Kot kısaca belirli olan ve esas alınan zeminden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değerdir. Bu değerin öğrenilmesi işlemine kot taşıma işlemi denilmektedir. Kot taşıma işlemi lazer gibi şimdinin gelişmiş teknolojilerinin yanı sıra daha eski ve geleneksel yöntemler de kullanılarak yapılabilmektedir.

Zemine şap uyulmalarında da bu yöntemlerden biri ile alına kot işlemi ile zemine uygulanacak olan şap malzemesinin yüksekliğin ve miktarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Zeminin uygulanacak diğer malzemelerin ihtiyaç duyduğu düzgün zemini sunmak amacıyla yapılan şapın zeminde kullanılan çeşitli malzemelerden dolayı farklı yükseklikte olduğu zeminde her yerde aynı olması için kot taşıma işlemi yapılmaktadır.

Kot taşıma işlemi ile şap uygulamalarına başlanması daha sonra uygulanacak olan özellikle parke gibi zemin kaplama malzemelerinin uygun ve düzgün bir şekilde zeminde yer almasına yardımcı olmaktadır.

Şap Nedir?

Şap inşaat alanında kullanılan bir çeşit zemin kaplama malzemesidir. Şap hem daha sonraki zemin kaplama malzemelerin daha düzgün ve gerektiği gibi zemine uygulanmasına yardımcı olur hem de doğal olacağı üzere zamanla zemindeki eskimeleri yavaşlatır zeminin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Şap özellikle çok sık kullanılacak olan ve sürekli bir trafiğe maruz kalan zeminlerde kullanılarak zeminin ömrünü uzatır kaliteli bir zemin elde elemsine yardımcı olur.

Şap, çeşitli faklı uygulamaları ve çeşitleri olan bir zemin kaplama malzemesidir. Şap, kullanım kolaylığı, pratiklik ve de sağladığı diğer avantajlar ile tercih edilmektedir.

Şap uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Şap işlemi uygulanacak olan zeminlerin üzerinde toz, yağ, kir gibi şap uygulamalarında sorun yaratacak yabancı cisimlerin olmaması gerekir. Ayrıca inşaat harç kalıntıları ve benzeri zemine yapışmış olan malzemeler de sorun yaratmaktadır. Bu yüzden şap işleminden önce temizlenmiş olması gerekmektedir.
  • Şap, uygulanacak zeminin her yerinde zemin eşitliği olması için işlemden önce zemin teraziye alınmalıdır. Kot taşıma işlemi ile de zemindeki her yüksekliği dikkate alarak zeminde kullanılacak olan malzeme ve malzeme yüksekliği belirlenmelidir.
  • Şap kalınlığı yukarıda sayılan sebeplerden dolayı farklı yüksekliklerde olabilmektedir. Fakat bu yükseklik çimento ile uygulanan şap için 0,2- 0,5 cm arasında olmalı. Gerekli olan diğer yükseklikler beton gibi şap ile birlikte uygulanan yapı malzemeleri ile sağlamalı.
  • Sentetik şap zemin uygulamalarında ise bu yükseklik 0,5 ile 3 cm arasında olmalıdır.

Kotlu Şap Uygulaması

Kotlu şapın en büyük amacı zemin farkını gidermektir. Kotlu şap yapılmayan zeminlerde yükseklik farklı varsa bu daha sonra uygulanacak olan zemin kaplama malzemelerinde soruna veya zemin kaplama malzemelerin yerleşememesine sebep olabilir. Kotlu şap eğer zeminde belirlenen bir fark yoksa uygulanmaz fakat inşaat alanında söz sahibi olan mimarlar gibi yetkililer farklı sebeplerle de olsa kotlu şap yapmaktadır.

Kotlu şap eğer zeminde kot farkı varsa zemine uygulanacak olan malzemenin uygulanması sırsında farklı yükseklikler oluşacak ve bu istenmiyorsa kotlu şap uygulanır. Kotlu şap, zeminin kot haritasının  çıkartılması ile uygulama adımları başlar.

Kot haritası zeminin yükseklik farklarının belirlenmesinde, zemin için gerekli malzeme miktarı gibi önemli bilgiler vermektedir. Bu şekilde önceden ne kadar malzeme gerekli ne kadarlık bir işlem yapılacağı kolaylık tespit edilmektedir.

Zemindeki kot farkını anlamak ve belirlemek için zemindeki en yüksek nokta referans alınır. Bu noktadan alınan referanslar ile pullar yerleştirilmeye başlanır. Bu pullar hassas kalınlıklara sahiptiler ve her 50 cm aralıkla yapılan tekrar ölçümleri dikkate alınarak yapılmaktadır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Lütfen Arayın