Mikro beton, zeminlerde son kat olarak kullanılan, beton görünümünü gerçek betonun maliyetinin küçük bir kısmıyla sağlamak için ince bir şekilde farklı zeminlere uygulanabilen, oldukça güçlü mekanik özelliklere sahip, yüksek performans sağlayan çimento esaslı bir kaplama malzemesidir. Mikro betonun bir diğer ismi mikro çimentodur. Zeminlere estetik bir değer katan mikro beton, tasarım ürünü olarak kullanılabilmektedir. Hijyenik olması ve uygulandığı yüzeylerde leke bırakmaması nedeni ile mutfak, banyo gibi alanlarda kullanımı oldukça yaygındır.
Mikro Beton Kullanım Nedenleri
İlk başlarda geleneksel betona oranla su talebini azaltmak için geliştirilen mikro beton, uygulama ve kullanma kolaylığının yanında, diğer malzemelere yapışma özelliğinden dolayı eskimiş ya da çatlamış beton inşaların onarımında etkin bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır.Mikro beton uygulamasında ağır makinelere ihtiyaç olmadığından dolayı da kısıtlı alanlar için ve uygulama maliyetinin düşük olması gibi faktörler mikro betonun kullanımını elverişli hale getirmektedir.
Mikro Beton Avantajları Nelerdir?
Mikro beton ile kaplanmış bir zemin kısa bir süre içerisinde kullanıma açılabilir ve aynı gün içinde zemin üzerinde gezinilebilir. Bu durum mikro beton kaplamanın en büyük avantajlarından biridir. Çimento oranının düşük olması, toksin maddeler barındırmaması ve içeriğinde geri dönüştürülmüş maddeler bulundurması nedeni ile mikro beton, çevre dostu bir ürün olarak bilinir. Mikro betonun çabuk kuruma özelliği ve uygulandığı alanın süratli bir şekilde kullanıma açılması, projelerini hemen bitirmek isteyen mimarlar için olukça avantajlıdır. Hemen hemen tüm zeminlere iyi yapışması mikro beton uygulamasının bir diğer avantajıdır. Mikro beton; güvenli, dayanıklı ve güçlü özellikleri ile yüzey kaplama seçeneği sunar. Geçirgenliğinin düşük olması özelliği sayesinde mutfaklarda, banyolarda ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Mikro beton çeşitli doku ve renklerde kullanılabilmektedir.
Mikro Beton Uygulaması Nasıl Yapılır?
Mikro beton, konutlarda ve ticari olarak çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Galeri, dükkân, mağaza, sanayi tesisleri, depolama alanları, show room gibi alanlarda zeminlerin modern ve estetik bir görünüm kazanmasını sağlar. Mikro beton zemin kaplamaları profesyonel ekip ve son derece gelişmiş ekipmanlarla uygulanmaktadır. Aynı zamanda mikro beton amatör uygulamalar için de imkân sunmaktadır. Mikro beton uygulaması aşamaları şu şekilde olmaktadır: uygulama öncesi yapılan keşif, alan zeminliği ve astarlama, mikro beton uygulaması ve zımparalama sonrası cilalamadır. Mikro beton uygulama öncesi keşif: Burada önem verilmesi gereken mevut olan zeminin yapısının bilinmesi, zeminin ne ile kaplı olduğu ve onarım yapılmasının gerekip gerekmediğidir. Alan temizliği ve astarlama: Bu uygulama için öncelikle alan bütün pisliklerden temizlenir. Zemin üzerinde bulunan kir, pas ve yağ gibi partiküller arındırılır. Daha sonra keşif aşamasında kararlaştırılan uygun astarlama işlemi yapılır. Burada astarlama yüzey koşullarına göre farklılık gösterebilir. Mikro beton uygulaması: Bu aşama esnasında önceki aşamalarda olduğu gibi özen ve dikkat gerekir. İşleme başlamadan önce uygulama araç ve gereçleriyle birlikte su gözden geçirilir. Daha sonra kuru toz halindeki beton ile yeterli miktarda su karıştırılır. Bunu takiben mikro beton zemine dökülür ve bir mala yardımı ile eşit yayılması için malzemeye destek verilir. Zımparalama ve cilalama: Bu işlem için mikro betonun kuruması beklenir. Yani 12 saat gibi bir süre sonra ya da koşullara bağlı olarak 3 gün sonra yapılır. Zımparalama için yüksek devirli beton zımpara makinesi kullanılır. Silim yapıldıktan sonra alan tozlardan arındırılır. Bir rulo yardımı ile iki kat cila uygulanır. Tüm bu işlemlerden sonra zemin 6 saat gibi kısa bir sürede kullanıma açılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN